tisdag 11 mars 2008

Livsmedelsverket kommer ut ur garderoben

Livsmedelsverket går nu ut med nya råd gällande alkohol vid amning:
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/03/11/okej-for-ammande-att-drick/index.xml

Det är en såklart en god nyhet för alla ammande småbarnsmammor som hittills varit väldigt oroade över detta. Grattis till er som nu kan slappna av lite!

Det som är slående ur mitt perspektiv är att man på livsmedelsverket känt till i 10 år att modersmjölken håller samma promillehalt som mammans blod. Dvs om mamman dricker sig redlöst berusad och får 1-2 promille i blodet så får modersmjölken samma promillehalt. Tydligen ungefär vad som finns normalt i t.ex. juice och yoghurt. Men har någon hört livsmedelsverket varna för detta? Nej, självklart inte. Livsmedelsverket har helt uppenbart tagit på sig andra uppgifter än att värna om livsmedel. Man har - säkert i allra bästa välmening - försökt använda bröstmjölken som ett tvingande argument för ammande kvinnor att hålla sig nyktra under spädbarnstiden. Detta är intressant. Och symptomatiskt för Svensk Överförmynderi.

I klartext: En myndighet använder sina anslag och sin status för att lansera moraliska riktlinjer. Och man vill så väl, så väl. Men det blir så fel, så fel.

1 kommentar:

Anonym sa...

...för det vore ju fruktansvärt om ammande mammor skulle hålla sig nyktra! Men det var förr. Nu är det fritt fram att supa. Grattis alla mammor!