torsdag 1 maj 2008

Klok ungdom!

Anna Larsson utropar i SvD sin förvåning över att könsrollerna lever kvar än idag:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1201115.svd

Amnesty har tydligen undersökt ungdomars åsikt om vilket ansvar offret har vid en våldtäkt. Anna Larsson undrar hur man ska tolka ungdomarnas svar som i ganska hög grad tilldelar offret ett ansvar. Ungdomarnas svar är lite överraskande kanske eftersom vi har en så oerhört stark feministisk opinionsrörelse i landet, som förmedlar att offret saknar ansvar.

Själv tror jag att de bästa råd vi kan ge våra döttrar skiljer sig markant från Anna larssons: Gå ut naken på stan, delta i gruppsex osv. Istället bör man berätta om risker och riskmedvetenhet. Det är en risk att gå ut naken, det är en risk att följa med okända män hem osv. Detta innebär inte att den som tar en sådan risk gör sig till medansvarig för ett brott, men det är sunt för en kvinna att förstå vilka risker hon tar i dessa sammanhang.

Jag gissar att många ungdomar inte riktigt förmår upplösa detaljerna i språket. Svaren speglar ungdomarnas insikt om det nödvändiga riskmedvetandet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I ett perfekt samhälle ska en kvinna kunna gå naken mitt i natten på stan utan att bli antastad. Detta är att sträva efter även om vi är ljusår från det idag. Vi måste försöka ta oss ifrån apstadiet som vissa fortfarande befinner sig. Öööh kort kjol, ööööh hora typ.

Anonym sa...

I ett perfekt samhälle ska en kvinna som går naken mitt i natten på stan varsamt föras till en vårdinrättning där hon får lämplig hjälp i form av vältestad och effektiv psykofarmaka eller terapi baserad på vetenskapliga undersökningar.

Anonym sa...

Jag vet inte vad Du respektive Joakim och anonym har haft för SO-lärare, MEN och det är viktigt i sammanhanget I Sverige har våldtäkt varit förbjudet sedan 1350! (Magnus Erikssons landslag).

Det är dessutom så, bäst att tillägga att jag varken är röd- eller blåstrumpa, att enligt svensk lag skall varje myndig person ta ansvar för sina egna handlingar. Det finns alltså INGEN möjlighet, även om vissa jurister som inte läst lagtexterna ordentligt, att skylla på att tjejen/killen var berusad eller hur vederbörande var klädd. Varje person måste själv ta ansvar för sina handlingar. Det innebär att ett nej är ett nej oavsett vad!

Om Du firar 30-årsfest kanske någon i din bekantskapskrets är alkoholist. Du vet detta och även om Du utöver viner och läskedrycker har alkoholfria alternativ, framme eller i skåp, så kan inte alkolisten skylla på DIG och vad DU ställt fram på bordet om han/hon dricker och åker fast i en poliskontroll körande bil.

På samma sätt är det när det gäller tjejer. En tjej har rätt att klä sig hur som helst UTAN att det ger någon kille rätten att skylla på hennes klädsel eller ens om hon bjudit hem honom på fika när han följt henne hem.

Så enkelt är det att det inte ens går att skylla på någon annan. Varje person gör sina egna val. OM någon väljer att inte respektera ett NEJ, så är det våldtäkt och har varit det sedan Magnus Erikssons landslag. Killar idag får vara glada att de inte hamnar på Marstrands fästning. Så länge den hade fångar hamnade våldtäktsmän där.

Anonym sa...

I ett perfekt samhälle åker personer som med nakenhet konfronterar andra mot deras vilja i finkan.

Kvinnor och män kan må väldigt illa av att råka ut för blottare och annat oanständigt.

/offer för ofrivillig flashning