söndag 9 mars 2008

Växthuseffekten: En världsomfattande Demokratisk, Medial och Vetenskaplig Skamfläck

Just så!

Vi har skapat oss ett fruktansvärt monster i växthuseffekten. Detta Monster har nu blivit stort och farligt nog att på allvar utmana demokratin i dess grundvalar. Räcker vårt demokratiska system till för att lösa detta globala problem, frågar man sig på olika håll. Frågan jag ställer mig är: Räcker vårt demokratiska system till för att döda Monstret?

Men låt oss börja med att se på vetenskapen. Borde inte ändå vetenskapliga fakta (se tidigare inlägg och hänvisningar) till slut döda detta monster? Tja, eftersom man inom forskningen är beroende av anslag, och dessa anslag ges till prioriterade områden - såsom parameterstudier av koldioxid -, så blir det betydligt fler artiklar från denna gruppen. Och dessutom, varför skulle man ge anslag till forskare som är "klimatförnekare"? Helt uppenbart är forskningen inte upplagd på ett sätt som gynnar sökandet efter sanningen. Det är en oerhört tragisk insikt för mig, som själv är naturvetenskpligt skolad.

Media då? Vi har här i Västvärlden fri och oberoende media, som borde ha intresse av att göra ett "avslöjande". Varför görs inte detta? Svenska Dagbladet publicerade kritiska ledare om detta för några år sedan men har nu slutat. Varför?
Ny Teknik skriver då och då om avvikande uppfattningar inom klimatforskningen, t.ex: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article52412.ece. Men man aktar sig noga för att bli associerad med klimatförnekarna. Förklaringen torde vara att det krävs två saker för att en känd mediaaktör ska göra en seriös jämförelse av de två sidorna: Först och främst måste någon på redaktionen anse att en jämförelse är nödvändig och relevant, saknas den medarbetaren blir det inget. Sen krävs en stor skopa Mod.

Demokratin, media och vetenskapen har väl inte varit så uniformt vilse sen Tredje Rikets dagar.

...

Svenska Dagbladet skriver om att klimatpolitiken har liten effekt:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/klimathotet/artikel_1007063.svd
Det stämmer om man menar effekt på klimatet. Politiken har nämligen en enorm effekt på mycket annat. Dålig sådan.

1 kommentar:

August sa...

Svenska Dagbladet skriver om att klimatpolitiken har liten effekt. Det stämmer om man menar effekt på klimatet. Politiken har nämligen en enorm effekt på mycket annat. Dålig sådan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/klimathotet/artikel_1007063.svd